LastPass wachtwoord datalek

Geeltjes op je PC zijn niet voor wachtwoorden; de kosten van een datalek.

Het beheren van je wachtwoorden kan vaak aanvoelen als overdreven gedoe, met methoden die variëren van sticky notes op je werkplek PC tot spreadsheets met al je inlognamen en wachtwoorden op een rijtje. Deze verouderde werkwijze belemmert niet alleen de productiviteit, maar vormt ook aanzienlijke beveiligingsrisico’s voor de organisatie. LastPass erkent deze uitdaging ook.

Daarom introduceren ze Mr. Note-It-All, met een speelse en herkenbare knipoog naar de chaos die op veel werkplekken heerst, maar met een krachtige onderliggende boodschap: het is tijd om te veranderen en van de onveilige geeltjes-chaos naar naadloze beveiliging te gaan. Bekijk hieronder een video uit de nieuwste serie van LastPass.

De kosten van een datalek

Datalekken worden steeds normaler. LastPass heeft geanalyseerd wat een lek jouw bedrijf kan kosten. Zie hiernaast voor een overzicht.

NIST adviseert lengte boven complexiteit om sterke wachtwoorden te creëren

Het National Institute of Standards and Technology – ook bekend als NIST – heeft onlangs bijgewerkte richtlijnen gepubliceerd met betrekking tot de beste wachtwoordbeheerpraktijken. De nieuwe aanbeveling? Langere wachtwoorden zijn belangrijker dan complexe wachtwoorden als het gaat om het maken van sterke wachtwoorden. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan twee factoren: 1) menselijk gedrag en 2) entropie.

Menselijk gedrag

Zonder password manager kiezen de meeste mensen een wachtwoord dat voldoet aan de minimale vereisten, bijvoorbeeld “1 Oktober!”. Dit voorspelbare patroon (hoewel het voldoet aan de complexiteitsregels) kan snel worden geforceerd, waardoor accounts kwetsbaar worden voor de grillen van een kwaadwillende.

Entropie

Entropie is een maatstaf voor onvoorspelbaarheid. Dit concept is vooral belangrijk als het gaat om de lengte van wachtwoorden. Hoe langer het wachtwoord, hoe moeilijker het te kraken is, omdat er meer mogelijkheden zijn. Dit vertaalt zich naar een hogere wachtwoordentropie.

Kortom: een langer wachtwoord (minimaal acht tekens) is een sterker wachtwoord, terwijl complexiteit kan leiden tot een zwakker wachtwoord. LastPass lost deze problemen voor je op. 

LastPass 

Een password manager, zoals LastPass, kan het giswerk uit het maken van door NIST aanbevolen wachtwoorden halen door ze voor jou te genereren. Het slaat deze wachtwoorden op in een versleutelde kluis, waardoor je niet meerdere (lange) wachtwoorden hoeft te onthouden. Bovendien is 1 van de 130 beleidsregels van LastPass de lengte van sitewachtwoorden, waarmee beheerders een specifieke wachtwoordlengte voor elk domein kunnen instellen. Laat LastPass jouw wachtwoorden beheren, zodat jij dat niet meer hoeft te doen.